Kalkulatori i matematika

Kalkulatori i matematika – da ili ne?

Tehnološko znanje pre svega!

Suočimo se s tim. Živimo u društvu koje se uvek menja zahvaljujući mnoštvu sve naprednijih tehnologija. U vremenu kada kompjuteri u svakoj učionici postaju imperativ potpuno je normalno da deca mora da razumeju kako se koristi kalkulator. Pogotovo što je to prilično jednostavan instrument i deci će u nekom trenutku biti neophodan! Setite se samo brojnih trigonometrijskih funkcija ili brojnih zadataka iz fizike, tu baš “pešačko” računanje može da zakomplikuje sve.

Matematika često zna da bude teška i naporna, samim tim i ne baš omiljena deci. Tu kalkulatori mogu da uskoče kao pomoć. Jer iako će dovesti do cilja, znaju da budu i zabavni! Da se ne lažemo, malo je onih, pogotovo dece koji ne vole da pritiskaju tastere!

Sa druge strane, kalkulatori su brzi i tačni, što ih čini odličnim načinom da se proveri tačnost rešenog problema. Kalkulatori su sjajni za ovu svrhu. I treba naučiti decu od starta da je to koristan alat kom se mogu obratiti za pomoć i proveru svog znanja. A ne samo za brzi odgovor!

Kao što je ranije pomenuto, činjenica je da dečje matematičko razumevanje može biti otežano prekomernom upotrebom kalkulatora. A razvijanje osećaja za brojeve od presudnog je značaja za proveru tačnosti proračuna, kao jedan od primera među svim drugim važnim stvarima koju deca uče.

Ali upotreba različitih tehničkih i tehnoloških pomagala u učionici, pogotovo iz matematike odavno se smatra efikasnim rešenjem pedagogijom. I to je naglašeno podsticanjem dece da prodube svoje znanje tako da mogu da ga primene, za razliku od sticanja samo površnog razumevanja .

I tu na scenu stupa kalkulator jer bez obzira na prednosti svih drugih resursa (tableta, telefona, kompjutera). Kalkulator poseduje jedinstvene karakteristike koje mogu poboljšati takvo razumevanje bez odvlačenja pažnje ka drugim sadržajima.

Pogledajte sve naše CASIO funkcijske kalkulatore na linku.